Automatski ili ručni menjač? Prednosti i mane

0 Comments

Da bi vaš automobil mogao da stigne od tačke A do tačke B, potreban mu je ispravan menjač. Menjač, kao što to ime kaže, omogućava vozilu da menja brzine, čime se najefikasnije prenosi snaga sa motora na pogonsku osovinu. U nižim brzinama, ovaj efekat povećava dostupnu snagu uz smanjenje brzine. Viši stepen prenosa, s druge strane, smanjuje snagu i povećava brzinu. Ovo omogućava automobilima da efikasnije raspodeljuju snagu i brzinu u bilo kojoj situaciji. Ali dok se svi slažu da je menjač od vitalnog značaja za funkcionisanje svakog automobila, ne postoji opšti konsenzus o tome koja vrsta menjača je bolja – automatski ili ručni menjač.

Na kraju krajeva, oba prenosa imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, a tamo gde jedan može biti savršen u jednoj situaciji, može na kraju biti potpuno smeće u drugoj situaciji.

Dakle, pre nego što odlučite gde se nalazite u debati o prenosu, odvojite nekoliko trenutaka i upoznajte se sa prednostima dve različite vrste prenosa.

Automatski menjači

Automatski menjači su zasenili svoje starije ručne rođake poslednjih nekoliko godina.

Ipak, uprkos njihovoj očiglednoj popularnosti, automatski menjači nisu nužno bolji izbor za mnoge vozače.

Međutim, oni nude prednosti u odnosu na ručne menjače u nekoliko ključnih oblasti.

Prednosti automatskog menjača

 • Lakši za upotrebu — Iako nema ništa teško u vezi sa menjanjem brzina i radom kvačila, ipak je potrebno malo vežbe pre nego što većina vozača nauči da samostalno koristi svaki od svojih udova kako bi kontrolisala vozilo sa ručnim menjačem. Poređenja radi, automatski menjači su mnogo jednostavniji i vozačima oduzimaju znatno manje vremena za učenje.
 • Slobodne ruke — Većina novih vozača je naučena da je najbezbedniji način vožnje da uvek drže obe ruke čvrsto na volanu. Ovo je moguće kada vozite vozilo sa automatskim menjačem, ali nije moguće sa ručnim menjačem
 • Bolji za brdska područja — Ako ste manje iskusan vozač, možda ćete otkriti da je navigacija strmim nagibima sa ručnom menjačem teška. Automatski menjači rešavaju ovaj problem, omogućavajući vašem automobilu da efikasno radi bez obzira na to koliko je brdo strmo.
 • Znatno smanjen rizik od zastoja — Postoji nekoliko stvari koje su neugodnije i nezgodnije od slučajnog zaustavljanja vozila tačno kada se promeni svetlo na semaforu. Ovo nije uobičajen problem za one koji voze automobile sa automatskim menjačem, gde će do zastoja doći samo ako vozilo ima mehanički problem.
 • Lakši za upotrebu u gustom saobraćaju — Sve u svemu, više se radi na pokretanju, ubrzavanju, usporavanju i zaustavljanju ručnih menjača. Ovo inače nije problem, ali u gustom saobraćaju gde automobil ne može da postigne brzinu, vozači mogu primetiti da stalno pokretanje i zaustavljanje postaje težak zadatak. Automatski menjači omogućavaju vozaču da se kreće kroz gust saobraćaj bez potrebe da pritisne samo jednu pedalu.

Mane automatskog menjača

 • Skupo održavanje — Automatski menjači su složeniji od ručnih. Sa različitim radnim delovima, često je potrebno više vremena da ih mehaničari poprave, što na kraju košta vozača više.
 • Nije preporučljiv za učenje — U nekim državama morate položiti ispit na automobilu sa ručnim menjačem pre nego što dobijete dozvolu.

Ručni menjači

Za one vozače koji više vole da budu više uključeni u unutrašnje funkcionisanje svog vozila, ručni menjač delegira prebacivanje brzina motora nazad na pilota. Ručni menjači su prethodili novijim automatskim modelima, ali mnogi vozači ih i dalje favorizuju zbog činjenice da su jeftiniji za kupovinu. Ako kupujete automobil sa ograničenim budžetom, onda zaista nema takmičenja između ručnog i automatskog.

U proseku, ručni menjač će vas koštati oko hiljadu dolara manje od automatskog istog modela.

Prednosti ručnog menjača

 • Jeftiniji za održavanje — Sa svim dodacim koji se nalaze automatskom menjaču, može vas koštati mnogo novca samo da bi pravilno radio. Automobili sa ručnim menjačem zahtevaju vrlo malo održavanja, a opšte održavanje i popravke su znatno jeftiniji. Međutim, jedna stvar koju ima manuelni uređaj o kojoj automatik ne mora da brine je kvačilo.
 • Efikasnija potrošnja goriva — Sve u svemu, motori sa manuelnim menjačem su manje složeni, imaju manju težinu i imaju više brzina nego automatski. Krajnji rezultat je da ćete na kraju dobiti više kilometara od benzina koji pumpate nego sa automatikom. Poznato je da ručni menjači štede vozačima između 5% i 15% na ukupan iznos troškova goriva.
 • Manje je verovatno da će biti ukraden — Sa sve većim brojem automatskih menjača koji pronalaze svoj put na putevima, čitava generacija nikada nije naučila finije tačke rada manuelnog menjača. To znači da ako kradljivac automobila odluči da detaljnije pregleda vaš automobil u pripremi za krađu; postoji prilično dobra šansa da će samo ručni menjač biti dovoljan da ga odvrati od njegove namere.
 • Bolja kontrola — Automatski menjači su dizajnirani da izaberu najbolju brzinu za svaku situaciju, ali imaju tendenciju da greše na strani opreza, prebacuju u previsoku brzinu i troše snagu motora. U isto vreme, oni su napravljeni da reaguju na uslove u kojima se susreću, što ne dozvoljava vozačima da predvide nadolazeće stanje ili namerno izaberu niži stepen prenosa za dodatno povećanje snage. Ručni menjači omogućavaju vozačima veću kontrolu nad vozilom.

Mane ručnih menjača

 • Teži za učenje — Učenje često može da potraje mnogo duže kada se od vas zahteva da sami menjate brzinu.
 • Vožnja u gustom saobraćaju — Vožnja u uslovima gustog saobraćaja može biti otežana zbog stalnog zaustavljanja/kretanja i ručne promene stepena prenosa. U osnovi, automatski menjači su lakši za korišćenje i udobniji za vozača. Vozila sa manuelnim menjačem su jeftinija..

 

Naravno, postoje izuzeci od svakog pravila, a jedini način da budete sigurni koje je pravo za vas je da odete na probnu vožnju!

Categories: