Kako rade akumulatori i kada ih zameniti?

0 Comments

Kako rade akumulatori i kada ih zameniti?

 

Iako akumulatore obično uzimamo zdravo za gotovo, ovaj osnovni deo opreme je jedini izvor napajanja koji se koristi za pokretanje naših vozila. Ukoliko ste ranije imali problema sa akumulatorom, sigurno znate da Vaš automobil ne može bez njega baš daleko.

 

Pa kako rade akumulatori, kako možete da se brinete o svom i kada će vam trebati zamena? Nastavite da čitate kako biste saznali.

 

Razumevanje osnova

 

Akumulatori su uređaji koji prevode hemijsku energiju u električnu energiju. Oni se sastoje od ćelija koje skladište hemijsku energiju i pretvaraju je u električnu energiju. Većina benzinskih i dizel automobila ima akumulatore sa šest ćelija, od kojih svaka može proizvesti oko 2 volta energije, što znači da zajedno proizvode 12 volti.

Većina ovih akumulatora koristi hemijsku reakciju olovne kiseline. Svaka ćelija sadrži dve ploče, jedna je napravljena od olova, a druga od olovo-dioksida. Ove ploče su potopljene u sumpornu kiselinu, koja deluje kao katalizator i pokreće hemijsku reakciju između njih. Ova reakcija proizvodi elektrone koji stvaraju električnu energiju. Električna energija tada teče iz akumulatora da pokrene motor Vašeg automobila. Reakcija je povratna, zbog čega se akumulator puni dok motor radi.

 

Porast broja elektronskih uređaja u automobilu znači da akumulatori sada moraju napajati mnogo više sistema nego što su to nekada radili. Od satelitske navigacije do muzičkih plejera i klima sistema, mnoge su stvari koje dodatno opterećuju akumulatore i sisteme za punjenje. Ovo može povećati rizik od kvara akumulatora.

 

Zašto se akumulatori isprazne

 

Akumulatori treba da traju oko pet godina, ili potencijalno duže, ali to zavisi od toga koliko su dobro čuvani. Može Vam se dogoditi da akumulator Vašeg vozila pokaže znakove starosti već od otprilike treće godine rada.

 

Efektivno, akumulator se u jednom potezu isprazni kada ga koristite za pokretanje motora. Zatim ga motor postepeno puni dok vozite. Ako napravite puno kraćih putovanja, akumulator možda neće imati mogućnost da se potpuno napuni pre ponovne upotrebe. To bi moglo značiti da ćete ga morate zameniti brže nego što biste to radili ako biste redovno pravili duža putovanja.

 

Niz drugih faktora takođe utiče na stanje akumulatora, uključujući spoljnu temperaturu i koliko su zahtevni dodatni električni uređaju u Vašem vozilu.

 

Kako da što duže sačuvate Vaš akumulator

 

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste produžili radni vek Vašeg akumulatora. Na primer, redovne vožnje od pola sata ili više pomoći će da se akumulator pravilno napuni. 

 

Takođe, obavezno isključite sve električne uređaje u vozilu pre gašenja motora. Ovo uključuje muzički plejer, grejače i brisače vetrobranskog stakla. Takođe možete pritisnuti kvačilo kada pokrećete automobil kako biste smanjili opterećenje startera motora i akumulatora.

 

Znakovi da je Vašem akumulatoru potreban pregled

akumulator pregled

Postoje razni znakovi da će Vaš akumulator možda morati da pregleda stručno lice. Na primer, ako primetite da motor startuje sporije nego obično i ako je potrebno više vremena da se pokrene Vaš automobil, to može biti upozorenje da je akumulator u problemu. To se obično dešava samo jednom ili dva puta pre nego što se akumulator isprazni, tako da nemojte ignorisati ove znakove.

 

Još jedan znak upozorenja je gubitak snage u električnim sistemima poput Vaših prozora, sedišta, svetla ili grejača, dok je najočitiji pokazatelj osvetljeni simbol akumulatora na Vašoj komandnoj tabli. To bi moglo biti uzrokovano neispravnim alternatorom, oštećenim kablovima ili labavim startnim terminalom.

 

Ako primetite bilo koji od ovih problema, važno je zakažete pregled Vašeg automobila. Možda je problem rešiv ili ćeVam moždabiti potrebna zamena akumulatora. U svakom slučaju, reagovanje na vreme umanjiće rizik od toga da se ne nađete u situaciji gde ne možete da pokrenete svoj automobil, a ne nalazite se u blizini auto-servisa.

 

Categories: