Najčešći kvarovi automobila i kako ih rešiti

0 Comments

Posedovanje automobila može biti sjajno iskustvo, ali takođe dolazi sa određenom dozom odgovornosti. Jedna od najvećih obaveza je da se pobrinete da vaše vozilo bude pravilno održavano i u dobrom stanju. Kako zbog vaše, tako zbog bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Međutim, čak i uz pravilno održavanje, mogu se pojaviti određeni problemi sa automobilom. U ovom tekstu ćemo razgovarati o koji su to najčešći kvarovi automobila i dati vam savete kako da pokušate da ih rešite.

Probušene gume

Najčešći kvarovi automobile su svakako uglavnom vezani za pneumatike. Probušene gume mogu se desiti u bilo kom trenutku, pa je važno znati kako da ih rešite. Prvi korak je da pronađete bezbedno mesto za zaustavljanje i uključivanje svetla opasnosti. Zatim ćete morati da uklonite probušenu gumu i zamenite je rezervnom. Obavezno olabavite navrtke pre podizanja automobila, a zatim ih zategnite kada je automobil bezbedno na dizalici. Na kraju, koristite merač pritiska u gumama da biste bili sigurni da je rezervna guma pravilno naduvana. Važno je napomenuti da su rezervne gume namenjene samo za privremeno rešenje, tako da je najbolje da popravite ili zamenite probušenu gumu što je pre moguće.

Prazan akumulator

Još jedan uobičajeni problem automobila je prazan akumulator. Ovo se može desiti iz različitih razloga, kao što je ostavljanje svetla upaljenih preko noći ili je akumulator jednostavno star. Prvi korak ka popravljanju praznog akumulatora je pokretanje automobila. Da biste to uradili, biće vam potrebno još jedno vozilo sa ispravnim akumulatorom i kratkospojnim kablovima. Povežite pozitivni kabl sa pozitivnim terminalom na obe baterije, a zatim povežite negativni kabl sa negativnim terminalom na radnoj bateriji i metalnom površinom na automobilu istrošenog akumulatora. Kada se prazna baterija napuni, možete ukloniti kablove i pokrenuti automobil. Važno je napomenuti da će možda morati da se zameni istrošena baterija ako nastavi da se gasi, pa je najbolje da je proveri profesionalac.

Pregrevanje motora

Pregreavanje motora može biti ozbiljan problem i može uzrokovati oštećenje vašeg automobila ako se brzo ne reši. Prvi korak je da ugasite motor i pustite ga da se ohladi. Zatim proverite nivo rashladne tečnosti i dodajte još ako je potrebno. Ako je nivo rashladne tečnosti u redu, problem može biti neispravan termostat ili začepljen radijator hladnjaka. Ukoliko je to slučaj, najbolje je da vaš automobil odvezete profesionalnom mehaničaru.

Kočnice

Najčešći kvarovi automobile su neretko vezani za kočnice. Problemi sa kočnicama ne samo da su dosadni, već mogu biti i opasni. Ako primetite da vaše kočnice proizvode buku ili ne reaguju kao obično, važno je da ih odmah proverite. U nekim slučajevima će možda biti potrebno zameniti kočione pločice. Ako je problem ozbiljniji, kao što je neispravan kočioni vod, najbolje je da vaš automobil odvezete profesionalcu.

Kontrolna lampica motora

Kontrolna lampica motora može se upaliti iz različitih razloga, uključujući labav poklopac rezervoara, neispravan senzor kiseonika ili neispravan katalizator. Prvi korak je da proverite poklopac rezervoara i da se uverite da je zategnut. Ako svetlo i dalje gori, najbolje je da kompjuterski sistem vašeg automobila proveri profesionalni mehaničar. Oni mogu pokrenuti dijagnostički test kako bi utvrdili problem i pružili rešenje.

Kvar alternatora

Alternator je odgovoran za punjenje akumulatora vašeg automobila i napajanje električnog sistema. Ako se lampica akumulatora u vašem automobilu upali ili ako vam se farovi priguše tokom vožnje, to može biti znak neispravnog alternatora. Da biste rešili ovaj problem, vaš alternator će najverovatnije morati da zameni profesionalni mehaničar.

Neispravan sistem paljenja

Ako okrenete ključ i automobil ne upali, to može indikovatii problem sa sistemom za paljenje. Ovo može biti zbog neispravnog startera, svećica ili zavojnice za paljenje. Da biste rešili ovaj problem, neka vaš automobil proveri profesionalni mehaničar. Oni mogu dijagnostikovati problem i zameniti sve neispravne delove.

Problemi sa prenosom

Problemi sa menjačem mogu biti skupi za otklanjanje i mogu izazvati ozbiljnu štetu na vašem automobilu ako se ne reše blagovremeno. Znaci problema sa menjačem uključuju poteškoće u menjanju brzina, proklizavanje brzina ili neobične zvukove koji dolaze iz menjača. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da vaš automobil pregleda profesionalni mehaničar. Oni mogu da dijagnostikuju problem i pruže rešenje, koje može uključivati zamenu menjača ili popravku neispravnih komponenti.

Curenje tečnosti

Ako primetite da tečnost curi iz vašeg automobila, važno je da rešite problem što je pre moguće. Curenje tečnosti može biti znak ozbiljnog problema i može izazvati oštećenje motora ili drugih komponenti vašeg automobila. Vrsta curenja tečnosti takođe vam može dati naznaku problema. Na primer, ako primetite crvenkastu tečnost, to može biti znak problema sa prenosom. Ako primetite zelenu ili narandžastu tečnost, to može biti znak curenja rashladne tečnosti. Da biste rešili ovaj problem, moraćete da vaš automobil proveri profesionalni mehaničar. Oni mogu da dijagnostikuju problem i pruže rešenje, koje može uključivati popravku ili zamenu svih oštećenih delova.

Zaključak

Znanje o tome koji su najčešći kvarovi automobila kao i o njihovom rešavanju je od suštinskog značaja za svakog vlasnika automobila. Probušene gume, prazan akumulator, pregrevanje motora, problemi sa kočnicama i lampice za proveru motora su samo neki od uobičajenih problema koji se mogu pojaviti. Prateći savete date u ovom tekstu, možete sa samopouzdanjem rešiti ove probleme i bezbedno se vratiti na put. Zapamtite, ako je problem previše ozbiljan, najbolje je da vaš automobil odvezete u servis radi pravilne dijagnoze.

Categories: