Održavanje Guma Automobila – Saveti i Informacije

Održavanje Guma Automobila – Saveti i Informacije

Briga o tome da li su gume u dobrom stanju je od presudne važnosti za obezbeđivanje sigurnosti Vašeg vozila. Održavanje guma ne samo da može uticati na bezbednost, već može prouzrokovati da trošite više novca na duže staze.

Pokazatelji nebezbednih guma:

Postoji mnogo pokazatelja da su Vaše gume nebezbedne. Neki od ključnih kojih morate biti svesni uključuju:

Stanje guma

Ako Vaše gume nisu u dobrom stanju, to će uticati na performanse i bezbednost. Pored toga, ako pustite da se Vaše gume previše zaprljaju, bilo kakve potencijalne poteškoće poput izbočina biće teže uočiti. Iz tog razloga redovno uklanjajte mast, ulje ili prljavštinu sa guma, vazdušnih ventila i kapa. Obratite pažnju na moguće strane predmete u gumama, poput stakla ili kamenčića. Ako ih primetite, morate ih odmah ukloniti, jer ukoliko ostanu mogu da izazovu bušenje guma.
Oštećenja se javljaju i na bočnim stranama guma. Bočna strana pruža stabilnost Vašem vozilu tako što apsorbuje udarce dok vozite. Ako uočite bilo kakvo oštećenje bočne strane, obavezno ga popravite što je brže moguće kako bi Vaše vozilo bilo što bezbednije.

Dubina šare guma

Dubina šare gume je udaljenost od vrha šare do najdubljeg kanala u gazećem sloju.
U Srbiji propisana minimalna dubina šare za letnje gume iznosi 1,6 mm, dok za zimske gume iznosi 4 mm.
Ne samo da su gume sa nedovoljnom dubinom šara nelegalne, već su i nesigurne. Dubina šare je važna za održavanje prianjanja gume na putu. Ako su Vam dubine šara ispod zakonske granice, važno je da što pre promenite svoje gume. Erozija dubine šara gume je neizbežna zbog prirodnog habanja, pa je važno da redovno vodite računa o ovoj karakteristici svojih pneumatika.

Skladištenje guma

hotel za gume

Ako prelazite sa letnjih na zimske gume i obrnuto, obavezno se pridržavajte ovih saveta kako bi rezervne gume ostale u dobrom stanju kada trebate da ih zamenite. Pre skladištenja guma, proverite da su čiste i suve. Postavite gume u zaptivenu vrećicu sa što manje vazduha. Gume treba čuvati van sunčeve svetlosti i na hladnom mestu. Ukoliko nemate gde da odložite svoje zimske ili letnje gume u Autoservisu Pilipović Vam nudimo i hotel za gume, po najpovoljnijim cenama. Uz nas, Vaše gume će biti u sigurnim rukama, spremne i u formi za sledeću sezonu!

Balansiranje guma

Balansiranje guma, odnosno uravnoteženje mase točkova je važan aspekt održavanja guma. Postoji nekoliko situacija u kojima biste trebali razmotriti balansiranje, a to uključuje ako naletite na rupu na putu ili ako ste kupili novi set guma.

Neki znakovi neravnoteže uključuju povećanje potrošnje goriva i pojavu vibracija kada putujete velikim brzinama. Pogrešan balans točkova takođe može prouzrokovati habanje komponenata upravljača, rotirajućih delova i guma. To je štetno za sigurnost i performanse vozila.

Odabir guma

Od izuzetnog je značaja da izaberete prave gume za Vaše vozilo i da se dobro brinete o njima. Redovni vizuelni pregledi i provere osiguraće da se možete osloniti na Vaše gume, kako biste bili bezbedni na putevima.

Ukoliko Vam gume stvaraju brigu, ili Vam je potreban novi set guma – svratite do našeg autoservisa u kojem možete naći najnovije modele letnjih i zimskih guma, kao i polovne gume.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *