Šta obuhvata servis amortizera?

0 Comments

Amortizeri su ključni deo sistema oslanjanja svakog vozila, jer pružaju udobnost i sigurnost tokom vožnje. Njihova funkcija je da apsorbuju udarce i vibracije koje se javljaju tokom vožnje, omogućavajući vozilu da glatko prolazi preko neravnina na putu. Redovno održavanje i servis amortizera je neophodno kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i dugovečnost vozila. U ovom blog postu, detaljno ćemo objasniti šta obuhvata servis amortizera i zašto je važno redovno ga obavljati.

Zašto je važan servis amortizera?

Servis amortizera je bitan iz više razloga:

  1. Poboljšanje vožnje: Amortizeri su dizajnirani da pružaju udobnost tokom vožnje. Kada su amortizeri istrošeni ili oštećeni, vožnja postaje neudobna i vozilo gubi stabilnost.
  2. Bezbednost: Istrošeni amortizeri mogu ozbiljno ugroziti bezbednost vozača i putnika. Oni direktno utiču na kontrolu vozila, posebno pri skretanju i kočenju.
  3. Dugovečnost vozila: Redovan servis amortizera pomaže u održavanju drugih delova sistema oslanjanja, kao što su opruge i gumeni nosači, čime se produžava vek trajanja vozila.

Znaci koji ukazuju na potrebu za servisom amortizera

Pre nego što se upustimo u detalje šta obuhvata servis amortizera, važno je znati kada je vreme za ovaj servis. Neki od znakova da su vaši amortizeri istrošeni ili oštećeni su:

  1. Neravnomerna vožnja: Ako primetite da se vozilo ponaša nepredvidivo ili da skakuće prilikom vožnje po neravnom terenu, moguće je da su amortizeri istrošeni.
  2. Produženo zaustavljanje: Ukoliko vaše vozilo treba više vremena da se zaustavi nego obično, problem može biti u amortizerima.
  3. Curkanje ulja: Amortizeri sadrže ulje koje pomaže u apsorpciji udaraca. Ako primetite curkanje ulja oko amortizera, to je siguran znak da je potrebna zamena.
  4. Nepravilno habanje guma: Istrošeni amortizeri mogu uzrokovati neravnomerno habanje guma, što dodatno smanjuje sigurnost vožnje.

Šta obuhvata servis amortizera?

Servis amortizera obuhvata nekoliko ključnih koraka kako bi se osigurala njihova funkcionalnost i dugovečnost:

1. Inspekcija amortizera

Prvi korak u servisu amortizera je detaljna inspekcija. Mehaničar će pregledati amortizere kako bi utvrdio nivo habanja i eventualne pukotine ili curenje ulja. Ova inspekcija uključuje i proveru nosača amortizera, opruga i drugih delova sistema oslanjanja.

2. Zamena amortizera

Ukoliko se utvrdi da su amortizeri istrošeni ili oštećeni, sledeći korak je njihova zamena. Zamena amortizera može biti jednostavna ili složena, u zavisnosti od tipa vozila i konstrukcije sistema oslanjanja. Uvek se preporučuje zamena amortizera u parovima (prednji ili zadnji) kako bi se osigurala ravnoteža vozila.

3. Provera sistema oslanjanja

Tokom servisa amortizera, mehaničar će takođe proveriti celokupan sistem oslanjanja. Ovo uključuje pregled opruga, gumenih nosača, stabilizatora i drugih delova koji utiču na rad amortizera. Bilo kakva oštećenja ili istrošenost ovih delova mogu uticati na performanse amortizera i celokupnog sistema oslanjanja.

4. Test vožnje

Nakon zamene ili popravke amortizera, vozilo se podvrgava test vožnji kako bi se osigurala pravilna funkcionalnost novih amortizera. Test vožnje omogućava mehaničaru da proveri da li su svi problemi rešeni i da li vozilo sada pruža glatku i stabilnu vožnju.

5. Podešavanje

U nekim slučajevima, nakon zamene amortizera, može biti potrebno dodatno podešavanje sistema oslanjanja kako bi se osigurala optimalna performansa. Ovo uključuje podešavanje visine vozila, poravnanje točkova i provera balansiranja.

Kako često treba servisirati amortizere?

Preporučuje se da se amortizeri pregledaju na svakih 20,000 do 30,000 kilometara, ili prema preporukama proizvođača vozila. Ukoliko vozite po lošim putevima ili često prevozite teške terete, možda će biti potrebno češće proveravati i servisirati amortizere.

Zaključak

Redovan servis amortizera je ključan za održavanje bezbednosti i udobnosti vašeg vozila. Ignorisanje znakova istrošenosti može dovesti do ozbiljnih problema i povećanih troškova popravke. Ukoliko primetite bilo koji od znakova koji ukazuju na problem sa amortizerima, ne odlažite posetu auto servisu.

Za profesionalan i kvalitetan servis amortizera, posetite Auto Servis Pilipović. Njihov stručan tim će osigurati da vaš sistem oslanjanja funkcioniše optimalno i da vaše vozilo bude sigurno za vožnju. Redovno održavanje amortizera će vam pomoći da izbegnete veće probleme i osigurate dugovečnost vašeg vozila.

 

Categories: