Ulje u motoru – kada i kako ga promeniti 

0 Comments

Ulje u motoru – kada i kako ga promeniti

 

Ako imate nedoumice u vezi sa motornim uljem – kada je pravo vreme da ga menjate, koliko često ga treba menjati, koje je najbolje ulje za Vaš automobil – auto servis Pilipović je tu da Vam pomogne!

 

Kada treba promeniti ulje u motoru?

 

Odgovor na mnoštvo ovih pitanja je isti – proverite priručnik svog automobila. Priručnik je svojevrsna Biblija o održavanju i radu Vašeg automobila. Ne pretpostavljajte na osnovu prošlih iskustava ili uputstava mehaničara koji profitiraju od rada, jer su se vozila menjala i razvijala tokom godina.

Mnogi automobili, pikapovi i SUV vozila sada imaju servisne monitore i podsetnike koji upozoravaju vozače kada treba da promene ulje, i to tako što obično prate broj pređenih kilometara vozila i funkcionalnost motora. Ukoliko primetite opomenu na Vašoj instrument tabli, obavezno ubrzo proverite količinu i stanje ulja u motoru.

 

Koliko često treba proveravati nivo ulja u motoru?

 

Uvek treba pripaziti na nivo ulja u automobilu. Rezultati ispitivanja pouzdanosti pokazali su da čak i novijim automobilima može biti potrebna češća promena ulja pa se preporučuje provera nivoa ulja najmanje jednom mesečno. I naravno, obavezno obavite popravke na prvi znak curenja!

Proverite korisnički priručnik i sledite preporuke proizvođača automobila. Neki noviji automobili imaju elektronske monitore ulja i nemaju tradicionalne šipke za ručni pregled.

Ako imate mernu šipku i sami to proveravate, proverite da li je automobil parkiran na ravnom terenu. Ako motor radi, imajte na umu potencijalne vruće tačke ispod haube.

Kad je motor isključen, otvorite haubu automobila i pronađite mernu šipku. Izvucite je iz motora i obrišite svo ulje sa njenog kraja. Zatim ubacite šipku natrag na njeno mesto i gurnite je do kraja. Izvucite je napolje i ovaj put brzo pogledajte obe strane šipke da vidite gde se ulje nalazi na kraju. Svaka šipka na neki način pokazuje pravilan nivo ulja, bilo da se radi o dva otvora, slovima L i H (low – nizak i high – visok (nivo ulja)), rečima MIN i MAKS (MAX) ili o jednostavnom području ukrštanja. Ako je vrh uljanog sloja između dve oznake ili unutar ukrštenog područja, nivo je u redu. Ali ako je ulje ispod minimalne vrednosti, morate ga dodati.

provera ulja u motoru

Obratite pažnju na boju ulja. Ono bi trebalo da bude smeđe ili crno. Ali ako ima lagan, mlečan izgled, to bi moglo značiti da rashladna tečnost curi u motor. Pažljivo potražite i sve metalne čestice, jer to može značiti da postoji unutrašnje oštećenje motora. Ako vidite bilo šta od navedenog, odnesite automobil kod mehaničara na dalju dijagnostiku.

Ukoliko je sve u redu, ponovo obrišite šipku i vratite je nazad, pazeći da je potpuno legla na svoje mesto. Zatvorite poklopac i gotovi ste.

 

Koliko često treba menjati ulje?

 

Neki se zaklinju u pravilo “svakih 5.000 kilometara ili svaka 3 meseca”, ali napredak motora i ulja učinio je te smernice zastarelim. Mnogi proizvođači automobila imaju intervale zamene ulja na 10.000 ili čak 15.000 kilometara i 6 ili 12 meseci.

U korisničkom priručniku nalaze se detaljnije informacije o Vašem automobilu nego što Vam bilo koji mehaničar može dati, stoga je najvažnije da sledite ta uputstva i motor Vašeg automobila bi trebalo da bude u najboljem redu.

Čak i ukoliko ne pravite veliku kilometražu svojim vozilom, važno je da ulje u automobilu uvek bude sveže i da ga redovno menjate. Zašto? Ulje vremenom postaje manje efikasno i ako se motor ne zagreje dovoljno, višak vlage koja se formira u motoru neće biti uklonjen, što može dovesti do kraćeg veka motora.

 

Odabir pravog ulja za Vaš automobil

 

Ukoliko niste sigurni koje ulje treba da sipate u motor svog automobila, ponovo pogledajte njegov priručnik za korisnike. Takođe, u većini slučajeva, vrsta ulja koje Vaš motor koristi, često je naznačena na samom rezervoaru za ulje koji se nalazi ispod haube i u koji se ulje i sipa.

Različite vrste i jačine motora zahtevaju različite vrste ulja, a ako se desi da sipate pogrešno, postoji realna šansa da sebi napravite još veći problem. Stoga, ukoliko imate i najmanju sumnju oko motornog ulja, uvek je bolje konsultovati korisnički priručnik, ali i stručnog i iskusnog majstora.

 

A ukoliko Vam je potrebna bilo kakva pomoć u vezi redovnog održavanja Vašeg ljubimca na četiri točka, auto servis Pilipović Vam stoji na usluzi! Kontaktirajte nas ili nas posetite u Novom Sadu u Vršačkoj ulici broj 19.

Categories: