Koliko često menjati vazdušni filter u automobilu?

0 Comments

Koliko često menjati vazdušni filter u automobilu?

Koliko često je potrebno da zamenite vazdušni filter vašeg automobila, zavisi od udaljenosti koju vozite (i nekoliko drugih faktora).

Prljavi filter propušta čestice zagađivača i alergena, prašinu, pesak i druge ostatke u motor i automobil. Vremenom mogu dovesti do oštećenja motora i čak i zdravstvenih komplikacija. Zbog toga morate da promenite filtere za vazduh kada je to potrebno.

Koliko često menjate (ili perete) vazdušne filtere u automobilu zavisi od više faktora.

Pređena udaljenost, specifikacije vašeg vozila i uslovi okoline u kojima se vozite igraju ulogu u izdržljivosti vaših filtera. Pored kilometraže, podelićemo nekoliko saveta koji ukazuju na to kada je vreme da se vazdušni filter zameni.

Čemu služi vazdušni filter automobila?

Automobil obično dolazi sa dvafilteri za vazduh — jedan za motor i jedan za kabinu.

Ekrani su napravljeni od prozračnih materijala, kao što su papir, pamuk ili pena. Njihova primarna uloga je da zarobe pesak, zagađenje, prašinu, polen, pa čak i buđ pre nego što stignu do vas ili do motora.

Filteri motora

Kvalitet vazduha koji ulazi u motor igra ključnu ulogu u performansama vašeg motora. Bez ekrana, ove čestice bi našle svoj put unutra, oštetivši zidove cilindra i klipove motora.

Kabinski filteri

Bilo da je unutra ili vozite svoju kuću,zagađenje vazduha može dovesti do kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. Iskreno rečeno, ubija milione ljudi godišnje.

Visokoefikasni filteri za vazduh u kabini — kao nprHEPA filteri — korisni su u ovoj oblasti. Oni mogu uhvatiti 99,97 posto ili više svih čestica veličine 0,3 mikrona ili više, značajno štiteći zdravlje vozača.

Koliko često menjati vazdušni filter motora?

Iako ne postoji utvrđen i univerzalan raspored, evo nekoliko korisnih smernica.

Frekvencija vožnje

Koliko često menjate filter za vazduh u automobilu zavisi od toga koliko često vozite. Uopšteno govoreći, trebalo bi da ga menjate svakih 45.000 kilometara.

Krhki materijal može da se pocepa tokom vremena i propusti ostatke prljavštine unutra. Međutim, bez obzira na kilometražu, trebalo bi da menjate mrežu svake tri godine.

Model vašeg vozila

Svaki proizvođač može imati drugačiju preporuku kada je u pitanju održavanje filtera. Proverite uputstvo za vaše vozilo.

Na primer, Chevrolet preporučuje održavanje filtera na svakih 70.000 kilometara. S druge strane, Ford savetuje da se menja jedan na svakih 45.000.

Uslovi vožnje

Određeni faktori će povećati učestalost promena filtera. Hiundai predlaže da ga menjate na svakih 15.000 milja kada vozite po neasfaltiranim putevima, po vrućem vremenu ili u uslovima velikog saobraćaja. U ovu kategoriju spada i vožnja u veoma zagađenom okruženju.

Stvari na koje treba obratiti pažnju

Ako niste vodili računa o udaljenosti vožnje, evo još nekoliko korisnih saveta.

1. Nedostatak vučne moći

Začepljen filter može izazvati probleme sa paljenjem, a vašem vozilu može biti potrebno neko vreme da se pokrene.

Nećete sagoreti više gasa, ali prljav filter može uticati na snagu ubrzanja. Čist filter može poboljšati vreme ubrzanja za šest do 11 procenata. Dakle, ako osećate da vaš automobil sporo dobija zamah, to može biti znak da je potrebno promeniti ekran.

Zapamtite da se smanjenje snage dešava postepeno; možda nećete odmah primetiti.

2. Vizuelni pregled

Ako primetite bilo koju drugu boju osim bele ili sive na ekranu, to je jasan znak da treba da se zameni.

Većina vlasnika automobila menja motorno ulje svakih 5.000 do 25.000 kilometara, u zavisnosti od marke vozila. Bilo da se radi profesionalno ili nezavisno, proveravanje svih filtera istovremeno je obično dobra ideja.

3. Crni dim

Da bi radio nesmetano, motoru je potrebno oko 6,66 kilograma vazduha da napaja jednu funtu gasa. Ako vozilo nema dovoljno vazduha, gorivo će stvoriti tamni talog, što će dovesti do toga da vaš izduvni gas ispušta gust crni dim.

Ovo je znak da vaš motor prima neispravan vazduh i kiseonik i trebalo bi da proverite vazdušni filter.

Koliko često menjati filter za vazduh u kabini

Trebalo bi da menjate filtere za vazduh u kabini svake godine ili na svakih 12.000 do 30.000 milja. Ovo takođe zavisi od upotrebe i uslova koje smo prethodno opisali. Evo nekoliko indikacija da ćete možda morati da promenite filter kabine:

  • Neprijatni mirisi u kabini.
  • Smanjen protok vazduha kroz sistem za hlađenje ili ventilaciju.
  • Bučna cirkulacija vazduha.
  • Pateite od alergija ili drugih respiratornih stanja tokom vožnje.

Kako promeniti filter za vazduh

Auto servis Pilipović uvek može zameniti filtere umesto vas. Međutim, filtere motora i kabine je lako proveriti i zameniti kada je to potrebno.

Filter za vazduh motora

Ovaj filter se obično nalazi ispod haube, unutar filterske kutije. Dok nekima možete pristupiti otključavanjem kutije, za druge modele je potreban šrafciger. Kada kupujete novi ekran, uverite se da odgovara merama kutije.

Filter za vazduh kabine

U većini automobila, filter za vazduh u kabini se često nalazi iza pretinca za rukavice ili ispod kontrolne table. Promena prvog puta može potrajati malo duže, ali generalno, to je lak proces.

Categories: