Zašto je važan redovan servis automobila?

0 Comments

Vaš automobil ima nekoliko delova i svaki deo mora da bude u vrhunskom obliku da bi radio bez problema. Ako jedan deo ne obavlja svoju funkciju pravilno, to može uticati na performanse kompletnog automobila. U nastavku ovog teksta, saznaćete zašto je redovan servis automobila od velike važnosti za funkcionisanje i dug vek vašeg vozila. 

Pratite nivoe tečnosti u automobilu

Automobili se oslanjaju na nekoliko tečnosti koje im omogućuju pravilno funkcionisanje. Iako se redovan servis automobila i održavanje najbolje obratiti svom mehaničaru, nije zgoreg da povremeno obavljate sopstvene provere između pregleda automobila. 

Tečnosti koje su od velike važnosti za pravilan rad i one na koje biste prilikom takvih kontrola trebali obratiti pažnju pri sledećem remontu automobila, su sledeće: 

Motorno ulje

Motorima automobila je potrebno ulje za podmazivanje metala u motoru. Ako dozvolite da motor potpuno ostane bez ulja, trenje uzrokovano trljanjem metala jedan o drugi može proizvesti nepotrebnu toplotu i dovesti do spajanja metala. Ako još uvek ima ulja, ali izgleda prljavo, razmislite o promeni. Prljavo ulje je gusto i erozivno, a zagađivači mogu početi da erodiraju metal u vašem automobilu.  

Ulje za menjač 

Poput motornog ulja, tečnost za menjač pomaže u održavanju podmazanog i pravilnog funkcionisanja ključnog dela: menjača. Ako tečnost za prenos ponestane, mogu se formirati zagađivači i skratiti životni vek menjača

Rashladna tečnost

Rashladna tečnost napravljena je od etilena ili propilena i vode i pomaže u apsorpciji toplote i njenom prolasku kroz radijator. Vremenom se kvari zbog vrućeg okruženja u kojem “živi”. Kao rezultat toga, nedostatak inhibitora rđe rashladne tečnosti može da izazove stvaranje rđe, blokirajući sve puteve za hlađenje i pregrevanje vašeg motora.

Ulje za kočnice 

Dok se kočiona tečnost ne zaprlja, može da apsorbuje vlagu iz atmosfere. Pošto voda ključa na nižoj temperaturi, to može dovesti do stvaranja vazduha u vašim kočionim vodovima.

Ulje volana 

Tečnost za servo upravljač olakšava upravljanje – ukoliko se ne menja redovno, može izazvati otežano okretanje volana.

Proverite pritisak i poravnanje u gumama

Iako su vaša očekivanja od automobila ništa više osim da vas odveze od tačke A do tačke B, ne smete potceniti vazduh koji je vašim gumama potreban. Svaki redovan servis automobila uključuje i njihovu proveru. Previsok ili prenizak pritisak u gumama može uticati na skretanje, kočenje i stabilnost vašeg automobila. 

Kada imate visok pritisak u gumama, gume slabije prijanjaju na tlo, što utiče na vuču i zaustavni put vašeg automobila. 

Nizak pritisak u gumama znači da veći deo gume dodiruje put. Gume se u ovom slučaju daleko brže troše, a rizik od pregrevanja se značajno povećava zbog trenja o podlogu. Proverite uputstvo za upotrebu da biste odredili preporučeni pritisak u gumama za vaš automobil.

Takođe je važno da proverite poravnanje guma kako biste bili sigurni da je vešanje vašeg vozila pravilno podešeno. Loše poravnanje guma može dovesti do toga da vaš automobil vuče u jednu stranu ili da dovede do neprijatnih vibracija tokom vožnje. 

Pretpostavimo da primetite da vaš automobil ima neravnomerno habanje gazećeg sloja. Ako vaše vozilo vuče na jednu stranu preko druge, vaš ispravljeni volan izgleda van centra ili osetite vibraciju kroz volan, obavezno posetite vašeg servisera. .

Izvršite rutinske provere kočnica

U zavisnosti od toga gde vas vodi jutarnja vožnja na posao, vožnja u oblastima sa više semafora i znakova za zaustavljanje može značiti češću upotrebu kočnica nego pri vožnji autoputem. Vaše kočnice su hidraulički sistem sastavljen od pakni koje se stisnu kada se to zatraži i rade na bazi kočione tečnosti. 

Ako se pakne istroše i postanu previše tanke, usporavanje ili zaustavljanje postaje otežano. Vaš automobil verovatno ima servisno svetlo koje se upali i da vam do znanja da je vreme da proverite kočnice, ali nemojte se oslanjati samo na tu tehnologiju. Ako vidite da tečnost curi, primetite koliko su vam pločice postale debele ili tanke ili čujete škripanje, možda je vreme da ih zamenite u potpunosti.

Kao vlasnik automobila, odgovorni ste za redovno održavanje vašeg automobila kao i bilo koje druge vrste imovine koju posedujete. Ako ignorišete svoj automobil, to bi moglo da ugrozi vašu bezbednost. Zato zakažite redovan servis automobila već danas!

Categories: